Rozšířili jsme pro vás nabídku našeho e-shopu o netradiční bezlepkové mouky, a to rakytníkovou, ostropestřecovou a lněnou.
Zatímco starší generace těžko přemluvíme k tomu, aby se zbavily bílé mouky, kterou mají dobře prověřenou desetiletím, mladší generace k alternativám přistupují celkem
Bílá mouka versus celozrnná mouka
Nejprve si pojďme říct, proč chceme vůbec klasickou mouku nahrazovat či obohacovat. Když si teď budete dopřávat to, co obsahuje bílou mouku, zaměřte se na to, za jak dlouho na vás přijde hlad. Bude to totiž brzo, protože bílá mouka nedodává tělu živiny, které by ho zasytily. Bílá mouka, to je jen spousta prázdných kalorií, které se nevyužité promění v nevzhledné tukové zásoby na těle.
Zároveň byste konzumaci pšeničné mouky měli omezit, pokud vás neustále honí mlsná, které se nedá odolat. Je to jeden z viníků toho, že neuplyne ani pět minut po jídle a už máte chuť na sladkosti.
Celozrnná mouka jako lepší a výživnější varianta
Celozrnná mouka oproti té bílé vzniká mletím celých zrn, takže všechny výživné látky nepřijdou vniveč. Zkrátka a dobře zůstanou v mouce. Jde o vitamíny skupiny B, některé enzymy, vlákninu, bílkoviny, polyfenoly a další látky. Bílá mouka je oproti celozrnné jen hromadou umletých vnitřků zrn, které tyto důležité složky neobsahují.
Speciální mouky nutričně obohatí i klasickou bílou mouku
Pokud se přece jen nechcete klasické bílé mouky vzdát, máme pro vás jednoduché řešení. Zkuste si namíchat vlastní mouku v pohodlí domova tak, že například při pečení nahradíte část klasické mouky, moukou speciální.
Naše ostropestřcová mouka je jako obohacující složka určená k přidávání do základních surovin v množství do 5 % obsahu. Součástí oplodí Ostropestřce je flavonoid Silymarin, který přispívá k normálnímu trávení, funkci jaterního metabolismu a normální činnosti srdce. Vyznačuje se antioxidačními vlastnostmi a udržuje přirozenou obranyschopnost organismu.
Rakytníkovou mouku můžete přidat i do jogurtu, smoothie či kaše, abyste navýšili příjem živin, zejména bílkovin a vlákniny. Při pečení doporučujeme klasickou mouku nahrazovat v poměru 1:9, pro zachování vlastností pečiva.
Lněná mouka se vyznačuje svou vysokou absorbcí tekutiny a vynikající bobtnavostí. Doporučuje se 5-10 g lněné mouky denně či 30 g mouky pro rodinné recepty. Je vhodná pro zahušťování místo klasické jíšky pro své dobré pojivové vlastnosti. Lněná mouka obsahuje vysoký obsah proteinu, hořčíku a vlákniny.
Obohatit našimi moukami můžete i již připravené bezlepkové směsi na pečení, které jsou běžně k dispozici v supermarketech.
Ať už je vaše motivace vyzkoušet speciální mouky jakákoliv, jejich použitím rozhodně neuděláte chybu a obohatíte tím vaši kuchyni o spoustu prospěšných látek, které byste v bílé mouce jen těžko hledali.