S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče. Jak vaše data zpracováváme se dozvíte v našich Ochrana osobních údajů.

OLEJE - charakteristika

30.04.2020

OLEJE - charakteristika

V tomto obecném článku se dočtete více informací o charakteristice tuků a jejich důležitých složkách.

Charakteristika tuků

Tuky neboli lipidy, jsou velká skupina organických sloučenin, které mají v živých organismech význam stavební nebo jako zdroj energie. Tuky hrají důležitou roli jako součást tzv. lipoproteinové dvojvrstvy všech biomembrán, a to u rostlin i živočichů. Některé tuky zejména polynenasycené jsou tzv. esenciální a tyto si organismus neumí vytvořit sám a je nutno je přijímat v potravě.

Z hlediska chemického se jedná o tzv. estery vyšších mastných (karboxylových) kyselin s trojsytným alkoholem glycerolem. 

Podle toho, jak jsou vyšší mastné kyseliny ve své molekule nasyceny atomy vodíku, rozdělujeme tuky na:

  • Nasycené (obsahují plný počet atomů vodíku a mají jednoduché vazby mezi atomy uhlíku)
  • Nenasycené (neobsahují plný počet atomů vodíku a mezi uhlíky jsou dvojiné vazby).

S nasyceností mastných kyselin úzce souvisí konzistence tuků. Nasycené mastné kyseliny tvoří při pokojové teplotě pevné tuky a nenasycené mastné kyseliny tvoří kapalné oleje. Podle původu lze tuky rozdělit na živočišné a rostlinné.

Obsahové látky rostlinných olejů

Rostlinné oleje jsou zdrojem zejména nenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou důležitou složkou mnoha metabolických procesů v organismu. Jedná se zejména o metabolismus cholesterolu a krevních lipidů. S tím úzce souvisí i kondice kardiovaskulárního systému. V neposlední řadě mají polynenasycené mastné kyseliny význam i pro správnou funkci imunitního systému. Veškerá komunikace ve vnitřním prostředí organismu probíhá přes biomembrány, jejichž součástí jsou lipidy.

Součástí rostlinných olejů je kromě mastných kyselin celá řada jiných látek. Jde zejména o antioxidativní vitamin E (tokoferol). Často jsou rostlinné oleje zabarveny do oranžova (rakytník, růže šípková), což je způsobeno obsahem karotenoidů (provitamin A). Mezi často se vyskytující látky patří i Lecithin – fosfolipid, který má význam v metabolismu cholesterolu a zdraví jaterního parenchymu. V rostlinných olejích se často vyskytují emulgované vosky.

 

ODRiMWIzY