S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.
Ok

Tel.: +420 776 767 020    E-mail: info@klasterofficina.cz

Sypané bylinné čaje

06.10.2022

Sypané bylinné čaje

Jak bylinné čaje správně připravit, dochutit a skladovat… Není to nic těžkého ani zdlouhavého. Pro přípravu sypaného čaje platí několik zlatých pravidel a pár doporučení.

Sypané bylinné čaje

Konzumace léčivých bylin ve formě čaje může být lahodným a snadným způsobem, jak zvýšit příjem tekutin a přirozeně podpořit své zdraví.

Neexistuje žádná nejlepší bylina na čaj, protože každá se používá z jiných důvodů a má jiné aroma. Chcete si odpočinout po vyčerpávajícím dlouhém dni? Trápí vás nachlazení nebo se prostě chcete zahřát při studeném zimním podvečeru?

Uvařit si bylinkový čaj je to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Je to skvělá přírodní náhrada jakýchkoliv léků a pilulek. Rozhodnutí uvařit si bylinkový čaj vám také může pomoci k lepšímu spánku a relaxaci.

TIP: Naše čaje jsou složeny ze směsí vícero léčivých bylin, pro unikátní zdravotní účinky, kterými oplývají. Jejích nabídku si můžete zobrazit zde.

Jak čaj správně připravit?

Většinu čajů stačí pouze spařit/zalít horkou vodou (ne vařící) a nechat louhovat asi 9-15 minut, vždy se ale řiďte návodem uvedeným přímo na obalu. Pokud připravujete čaj z plodů, můžete nechat louhovat až 20 minut. Takto připravený čaj se nazývá nálev.

Sypané čaje se připravují tradičně v porcelánových nebo keramických konvicích. Je to dáno tradicí, a hlavně výdrží materiálu, protože keramika je odolná a udrží teplo.

Čaj můžete ale samozřejmě připravit i za pomocí sítka. Vybírat můžete ze silikonových, nerezových, porcelánových nebo keramických. Doporučujeme volit sítko na čaj, které má jemnější síť a nepropustí drobné lístky rostliny. Dále je příprava možná i ve french pressu či papírových filtrech, které lze použít do čajových konvic i šálků.

Dochucení

Bylinkové čaje ideálně neslaďte ani jinak neochucujte. Pokud je pijete jako součást kúry, nechte je v jejich čisté podobě. Čaje k běžnému pití můžete lehce osladit. Cukr přidávejte do ještě horkého čaje. Sladit můžete i medem, ten však přidejte až čaj mírně zchladne, med by zbytečně přišel o své účinné látky.

Kolik bylinných čajů pít denně?

Záleží, jaké čaje zrovna pijete a zda se jedná o běžné denní pití, očistnou kúru, anebo řešení jiného problému. Dávka bylinných čajů pro každodenní běžné pití je maximálně 3-4 šálky denně (250 ml).

Jak čaj skladovat?

Tma a sucho jsou důležité podmínky pro zachování kvality sušených čajových směsí. Sypaný čaj je mimořádně náchylný k nasávání pachů, proto by se neměl ukládat vedle koření a aromatických potravin. Sypaný čaj je také velmi náchylný na vlhko. Nedávejte ho ani do ledničky – neustálé otvírání lednice způsobuje změnu vlhkosti prostředí. Zvýšená vlhkost snižuje životnost čaje a může být i příčinou jeho plesnivění.

Postarejte se, aby se k sušené směsi nedostalo ani světlo. Jeho vlivem ztrácí barvu i aromatické látky. Váš čaj pak může působit mdle. Minimalizujte i přístup vzduchu, jeho působením přichází čaj o chuť.

Naše čaje vám přijdou v papírových sáčcích. Pokud víte, že je spotřebujete během pár dní, můžete je v tomto obalu klidně ponechat. V jiném případě doporučujeme vždy obsah sáčku přesypat do jiné nádoby, která by ideálně měla být neprůhledná, vzduchotěsná a nejlépe z omyvatelných materiálů.

Při správném skladování doporučujeme spotřebovat čaj nejlépe do jednoho roku.


Vytvořeno systémem www.webareal.cz

ZTlkN